Loodgieter

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Loodgieter

Het woord loodgieter is best wel ouderwets. Vroeger waren loodgieters heel veel bezig met het gieten van stroken lood en loden pijpen. En die werden dan gebruikt om leidingen waterdicht te maken. Maar ja, lood is hartstikke giftig. Dus tegenwoordig worden die leidingen gemaakt van koper en kunststof. Dus het gieten van lood is echt verleden tijd. 

Bij loodgieters denk je vaak aan verstopte wc’s, lekkages en mannen. Toch zijn er wel degelijk vrouwelijke loodgieters. Loodgieters werken met waterleidingen, gasleidingen, stroom, alles kunnen zij aanleggen. Omdat er tegenwoordig veel meer bij komt kijken, wordt ook vaak gesproken over installateurs en installatietechniek in plaats van loodgieters. 

Loodgieters leggen stroom aan, leidingen aan voor koud water en warm water. Sommige loodgieters werken ook alles af. Egaliseren de vloer, tegelen en meer. Ook loodgieter Dordrecht en loodgieter Eindhoven kunnen u hierbij van dienst zijn.

In een huis heb je een hoofdleiding, die vaak door het dak heen gaat naar buiten. Daarop zijn alle sanitaire toestellen aangesloten. Denk hierbij aan de wc, de keuken, de badkamer en bijvoorbeeld de wasmachine. Deze hoofdleiding wordt ook wel de standleiding genoemd, tot het laatste sanitaire toestel. Daarna wordt het de ontspanningsleiding. Deze ontspanningsleiding zorgt voor toe en afvoer van lucht, zodat het niet gaat borrelen. De ontspanningsleiding zorgt ervoor dat er lucht door de leiding gaat en er geen water blijft staan in de leidingen. Dit voorkomt stank. 

Een loodgieter checkt vaak ook de dakgoten. Dirt om te voorkomen dat dat verstopt zijn en de regenpijpen niet geblokkeerd worden. Een regenpijp wordt ook wel Hemelwaterafvoer genoemd. 

Vaak komt een installateur met een volledig ingerichte bus op die klus. Je weet nooit wat je precies aantreft en op alle verstoppingen of lekkages voorbereid te zijn is het belangrijk het juiste gereedschap mee te nemen. Het meest worden de baco en de waterpomptang gebruikt. Die gebruik je samen om de koppelingen vast en los te draaien. Ook wordt tegenwoordig vaak de perstang gebruikt bij kunststof leidingen en koppelingen om ze vast te klemmen.