Groepenkast – alle ins & outs

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Elektricien

Er bestaan groepenkasten die speciaal voor de Nederlandse markt gemaakt zijn, kijk hierbij ook naar een Kema Keurmerk. 

Mocht u zelf geen verstand hebben van elektra raden wij u aan een erkend elektricien in te schakelen. Een elektricien kan al deze stappen voor u doorlopen, zodat uw groepenkast veilig en professioneel gemonteerd is. Mocht u in de omgeving van Breda een elektromonteur zoeken raden wij Elektricien Breda aan. Voor de omgeving Rotterdam is Elektricien Rotterdam een betrouwbare service. 

Voor we met een groepenkast aan de slag gaan schakelen we eerst de hoofdschakelaar uit. En halen we de deksel er vanaf. De groepenkast wordt aan de muur bevestigd met 4 schroeven. En heeft een afmeting van 33cm bij 22cm. Voor de montage van componenten zijn er twee din rail profielen. 

Groepenkast vervangen

Een groepenkast heeft natuurlijk altijd stroom nodig. In de meeste gevallen wordt de groepenkast bovenop de meter gezet van het energiebedrijf. Indien dit niet het geval is gebruik je een onderplaat. Bij de meeste merken is dit niet standaard meegeleverd. Wanneer er stroom binnen komt vanuit het energie bedrijf komt dat op de hoofdschakelaar binnen. Vanuit de hoofdschakelaar gaat de stroom naar de kabel verdeelblokken. Bij de 1 fase groepenkast zijn dit 2 blokken: de 0 en de 1 fase. Ook kan het zijn dat u een 3 fase groepenkast heeft, dan heeft nog 2 extra kabel verdeelblokken. Vanuit de kabel verdeelblokken gaat de stroom door naar de aardlekschakelaar. Vanuit de aardlekschakelaar wordt de stroom verdeeld door de kam rail naar de installatie automaten. In de woningbouw mogen maximaal vier groepen achter 1 aardlekschakelaar. 

Bovenin de groepenkast kan je aan de zijkant drukken om het bovenste buis invoerstuk eruit te halen. Dan zie je hier dat je 9 buis invoeren plekken hebt. Daarnaast zijn er nog 9 buis invoerplekken, dus de groepenkast is al voorbereid op 18 buis invoeren. 

Een tip om de groepenkast mooi af te werken, kun je buisinzetstukken gebruiken. Deze gebruik je om de buizen netjes af te werken. Deze komen boven de groepenkast. Mocht je nu meer dan 9 buizen hebben lopen dan kun je er twee op elkaar klikken. 

Vervolgens klik je de deksel weer terug op de groepenkast en zit alles weer netjes op zijn plek. 

Mocht u hier geen verstand van hebben is het raadzaam een elektricien te raadplegen voor uw eigen veiligheid.